tirsdag den 22. september 2009

Japan Super Serie overraskende tyndt besat





Super Serie turneringen Japan Open er traditionelt en af de bedst besatte turneringer i verden. Det er ikke tilfældet i år.

Såvel Kina som Korea er ikke længere sponsoreret af japansk baserede Yonex, og arrangørerne har derfor ikke kunnet lægge samme pres på de to landes deltagelse som tidligere.
Det største problem er imidlertid, at rigtig mange af de kinesiske spillere endnu engang først har meldt afbud efter sidste uges China Masters, og således også efter at lodtrækningen til Japan var blevet foretaget.
Det betyder at programmet i de enkelte kategorier i den grad har fået slagside.
Det er på ingen måde første gang at denne situation indtræffer, og selvom flere spillere angiveligt har skades problemer, så er der også meget der tyder på, at flere af de kinesiske spillere har meldt afbud for at spare kræfterne til de kinesiske mesterskaber, som spilles kort efter Japan Super Serie.
Det er på tide at BWF gør noget effektivt ved dette problem. En mulighed kunne være at vente med at foretage lodtrækningen til 36 timer inden turneringen begynder.
Argumentet imod dette tiltag kan være, at man så ikke kan markedsføre turneringen på samme måde, men det mener jeg nu godt man kan, når man tidligt har mulighed for at offentliggøre hvem der har meldt sig til. Så kan man foretage en spillemæssigt retfærdig lodtrækning når spillerne rent faktisk er mødt op. På den måde sikrer man en retfærdig og interessant turneringsafvikling selvom der mangler flere topspillere.

Flere af de danske spillere har mulighed for at profitere af de kinesiske afbud.


I herresingle ser det pludselig yderst fornuftigt ud for Peter Gade i nederste halvdel, hvis han kan skaffe sig af med Bao Chunlei i de indledende runder. Chen Jin der var seedet 2 har trukket sig og det samme har Gong Weijie som skulle have været op mod Joachim Persson i første runde.
Persson har stadig ikke fået sit spil til at fungere som ønsket, og jeg tror ikke han kan melde sig ind i kampen om den lidt billige finaleplads. Udover Gade og Chunlai, så ligger det til at vietnameseren Tien Ming Nguyen er den alvorligste kandidat til finalen fra nederste del af lodtrækningen.
Øverste halvdel er til gengæld stærkt besat. Topseedede Lee Chong Wei møder Boonsak Ponsana i første kamp, og de tre stærkeste indonesere er også i denne halvdel sammen med koreanske Park Sung Hwan, så det tegner til noget af et festfyrværkeri. Tre af de unge spillere der er på vej frem er også at finde i øverste halvdel. Det drejer sig om Saensoombonsuk fra Thailand, Tago fra Japan og Chen Long fra Kina.
Lee Chong Wei har ikke været helt på toppen siden VM og sidder over i Odense, så han kører på de sidste reserver i denne turnering, og det er klart en mulighed at han ikke kan holde sin topseedning. Lin Dan har aldrig været tilmeldt dette års Japan Open.

Finaletip: Taufik Hidayat – Peter Gade Outs: Lee Chong Wei


I damesingle er verdensmester Lu Lan og Xie Xingfang ude af turneringen, ligesom sidste uges vinder Wang Shixian heller ikke er tilmeldt.

Begge kinesere stod i øverste halvdel, som nu ser ud til at skulle afgøres mellem Wang Yihan og Zhou Mi.
Tine Rasmussen er seedet 3 og placeret i nederste halvdel. Hun møder i første runde Juliane Schenk som sagtens kan give hende problemer. Bliver de klaret så er der lagt op til revancheopgør fra sidste uge mod Wang Xin.

I Kina spillede Tine mildest talt usikkert på medvindssiden, men meget taler for at hun kunne have vundet kampen hvis hun havde startet på den side.
Selvom det så ud til at der manglede noget på sikkerhed, tålmodighed og selvtillid, så skal der ikke meget til for at tippe den kamp til Tine’s fordel.
Nu er hun i Japan, hvor hun brød igennem for to år siden og formentlig føler sig bedre tilpas. Vejen videre frem i halvdelen ser ikke lettere ud, og jeg forventer ikke at se Tine i finalen søndag morgen, for det tager formentlig lidt længere tid at genopbygge formen efter den lange skadesperiode i foråret.

Finaletip: Wang Yihan – Jiang Yanjiao Outs: Zhu Lin


Mixdoublen er desværre også præget af afbud.


Topseedede Lee Yong Dae er skadet og derudover er der tre kinesiske mix’er der har trukket sig i samme kvartdel.
Heldigvis er begge de danske medaljevindende par fra VM med.

Det ser ud til at Chris/Fischer har motorvej til semifinalen hvor de forhåbentlig får et revancheopgør mod Nova Widianto/ Lilyana Natsir. Alt i alt en meget fornuftig chance for at gå i finalen i Japan Open.
Verdensmestrene Juhl/Laybourn – hvor rangerer deres præstation i øvrigt i forhold til Maze, Wozniacki og Kessler? – har ikke været så heldige med lodtrækningen. De møder i kvartfinalen Zheng Bo/ Ma Jin, og hvis ellers ”Proppen”s arm er i orden, så er jeg bange for at kineserne får revanche for VM, men hvis det skulle ske så pyt med det!

Finaletip: Joachim Fischer/ Christinna Pedersen – Ma Jin/ Zheng Bo Outs: Shintaro Ikeda/ Reiko Shiota.


Herrdouble er den sidste kategori der har dansk deltagelse.

Der er ingen tvivl om, at de to danske par er sultne efter at vise at de tidlige nederlag i VM var en tilfældighed.
Det er blevet lidt lettere efter Fu/Cai og Lee/Lee er ude af turneringen. Lee er som nævnt skadet og Fu/Cai er muligvis også skadede, men udelukkede i hvert flad sig selv ved at scratche finalen i China Masters mod et par fra samme land. Hvis dette sker i enten semi eller finale så skal man sidde over ugen efter.
Sværest ser det ud for Lars Paaske/Jonas Rasmussen, der møder Bach/Gunawan i første og runde. I tilfælde af denne hurdle klares så venter Tan Boon Heong/ Koo Kien Keat allerede i kvartfinalen. Det positive for danskerne er dog at OL vinderne Kidho/Setiawan er placeret i den modsatte halvdel.
Indonesernes og i særdeleshed Kidho’s form er meget interessant set med danske øjne. For hvis Boe/Nuller kan få spillet til at glide er det bestemt ikke umuligt at de kan stå overfor de to servesituations-specialister. Det kræver dog, at de får has på tre andre indoneserpar, som dog primært består af spillere, der allerede har oplevet deres karriere kulminere.
Er Kidho/Setiawan fit for fight så sætter jeg pengene på dem, men i tilfælde af at Kidho stadig hinker lidt rundt på halvandet knæ så er muligheden stor for danskerne.

Finaletip: Kidho/Setiawan – Tan/Koo Outs: Boe/Mogensen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar